Haugesund Teater – Haugesund Sentrum

Haugesund Teater

Skrevet av Haugesund Sentrum - onsdag, 29 mai 2019

Haugesund Teater ble startet i 1986, og er i dag en av de tyvetre institusjonsteaterne i Norge. Morten Joachim Henriksen er teatersjef, og har vært det siden i fjor sommer. Han stortrives i rollen og med å bo i byen.

Morten Joachim er en multikunstner fra Oslo øst. Årene før han startet som teatersjef var han kjent som dramatiker, regissør og musiker. Han har også gjort seg bemerket med sin egen teaterforestilling «Fire begravelser og ett bryllup». Stykket handler om hans oppvekst med narkomane foreldre og bror, og forsoningen hans med dette. Forestillingen er blitt hyllet i norsk presse.

Nå er han klar for å ta fatt på oppgavene i Haugesund Teater.

– Vi ønsker å skape et unikt tilbud som skiller seg fra andre instritusjonsteatere. Vi vil at folk skal være stolte av oss og gjøre ting som ingen andre tørr, forteller Morten Joachim.

Haugesund Teater er Norges minste institusjonsteater, men har heldigvis greit med midler til å lage et godt teater for byens og regionens befolkning. Haugesund Teater har totalt åtte ansatte som har ulike roller. En av disse er Ane Skumsvoll, som er er ansatt i en åremålsperiode på to år som skuespiller, regissør og kunstnerisk rådgiver for teatersjefen. I denne tiden har Ane permisjon fra sin faste stilling på Den Nationale Scene i Bergen. De fleste kjenner nok Ane fra blant annet Himmelblå, en norsk dramaserie som gikk på NRK.

Haugesund Teater har et spennende program denne høsten. Først ut er «En midtsommer-nattsdrøm» som har premiere på Tønneloftet (Staalehuset) 24. oktober. Stykket er William Shakespeares mestspillende komedie. På scenen vil det være mange dyktige skuespillere med, blant annet Gunnar, Eiriksson, Ane Skumsvoll og Inga Ibsdotter Lilleaas.

«The Alehouse Sessions» er et orkester i verdensklasse som skal spille i «En midtsommer-nattsdrøm». Orkesteret har spilt verden over – alt fra Hongkong til Boston. – Dette blir en forestilling byens befolkning bør få med seg, forteller Morten Joachim.

For billetter, se her.

Korps av Knut Nærum står også på programmet, og har premiere 21. november. Korps ble nominert til Ibsenprisen 2018.

Korps er en hyllest til korpsbevegelsen og frivilligheten. I stykket vil du treffe på Emil og Silje som begge spiller i korps, karakterene spilles av skuespillerne Henrik Bjelland og Ameli Isungset Agbota. Flere lokale skolekorps er også med!

For billetter, se her.

For 2020, har Morten Joachim også et spennende program. «En beretning om blindhet» er en postapokalyptiskbok, skrevet av nobelprisvinneren og forfatteren José Saramago. Haugesund Teater lager nå en forestilling ut av dette og kommer ut våren 2020. De skal også lage et improteater for barn og en postapokalyptisk forestilling, som også er for barn.

De får også et nytt ensemble som skal bestå av fem nasjonale og fem lokale skuespillere. De har altså en spennende tid foran seg, og vi gleder oss til hva Morten Joachim og hans kollegaer vil tilby byens befolkning fremover!

For mer informasjon og programmet og Haugesund Teater, se her.