Ro i sjelen med fingeren i jorda. – Haugesund Sentrum

Ro i sjelen med fingeren i jorda.

Skrevet av Haugesund Sentrum - mandag, 29 juni 2015

Lørdag 27 juni åpnet «Byhagen» i Haugesund sentrum. Dette prosjektet startet i vinter og har gjennom kreativitet, engasjement og inspirasjon blitt en utrolig flott grønn oase midt i sentrum. Jeg snakket med Kimberly Frøiland som fortalte om prossessen, og at dette er blitt realisert ved hjelp av mange mennesker som sammen laget «Byhagen». Hele 40-50 personer har vært involvert, deriblant arkitekter og kunstnere. Paller og material er blitt donert både av enkeltmennesker og bedrifter. Facebook-siden fikk kjapt over 500 likere, og de har kun markedsført prosjektet via Facebook. Til stor suksess.

Sebastian (3) koste seg sammen med mamma.

Sebastian (3) koste seg sammen med mamma.

På åpningsdagen var det masse folk, og vi kunne kjøpe fristende økologiske varer fra flere lokale produsenter. Honning, egg, løvetann-gele mm.

 

Byhagen – Haugesund vil:

* Skape en aktiv byhage bestående av trær, bær og busker, urter og grønnsaker, med drivbenker og vekstkasser, hvor det er lagt til rette for universell utforming med hovedvekt på spiselig eller nyttevekster.
* Skape en motsats til passiv grønne lunger
* Skape et møtested i sentrum for mennesker på̊tvers av alder og sosial og kulturell bakgrunn, basert på deltakelse
* Bidra til bedre oppvekstsvilkår for barn, unge og voksne i byen, samt bidra til økt livskvalitet og kunnskap om matkretsløp
* Stelle i stand både midlertidig og permanente grønne lunger på godkjente kommunale parker og ubebygget private tomter i Haugesund, i dialog med grunneier
* Basere sine aktiviteter på permakultur prinsippene som kretsløp fra jord til bord, gjenbruk, konservering og økologi

Så skal du til sentrum; ta med deg en kopp kaffe og kanskje en nistepakke, litt vann og sett deg på en pallebenk. La barna få skjekke om noen av plantene trenger vann og få vanne dem. Stikk fingeren i jorden og luk litt. Hagearbeid skal ifølge studier gi en terapeutisk effekt og ro i sjelen. Jeg syns dette tiltaket er helt fantastisk, og håper folk vil ta turen nedom for å bruke den fine hagen midt i sentrum.

Byhagens Facebook-side finner du her: Byhagen Haugesund