Skomakerinnå – Haugesund Sentrum

Skomakerinnå

Skrevet av Haugesund Sentrum - onsdag, 18 desember 2019

Det nærmer seg jul og Skomakerinnå har travle dager. Når vi var på besøk kom det ene kunden etter den andre, inn i det lille lokalet i Strandgata 123. Enten for å fikse sko eller for å kjøpe julegaver.

Skomakerinnå ble startet av Marte Omland 30. september 2017. Hun gikk på Plus skolen i gamle byen i Fredrikstad for å bli skomaker. Etter to år på skole, og to år i lære fikk hun fagbrev i skomakerfaget. I dag er hun den eneste fagutdannede skomakeren i Haugesund.

Vi lurte selvsagt på hvorfor hun ville bli skomaker, og hvorfor hun valgte å starte for seg selv. Fikk fikk svar tilbake på rim: «Jeg har alltid likt håndverk, og alltid likt sko og en dag la jeg sammen to og to» svarer Marte.

Hun startet for seg selv fordi hun ville styre sin egen hverdag og vise de «gamle» skomakerne at man kan både drive verksted og ha et fint lokale.

Marte har pyntet lokalet med fin julepynt, deriblant et tre med mange sko. Når man kommer innom lokalet får følelsen av å være i «Jul i Skomakergata». For de som ikke kjenner til den TV-serien, så ble den sendt på NRK for første gang i 1979, og er et barndomsminne for mange.

– Jeg tror nok «Jul i Skomakergata» har preget meg, humrer Marte.

Til og med lørdag 21. desember viser hun TV-serien i butikken sin, for de som vil ta en avbrekk i julestria!

Hos Skomakerinnå kan du fikse alt fra vesker, bager, turutstyr, våpenutstyr, belter, hundeseler, hesteseletøy og sko!

– Jeg reparerer det meste innen skinn, lær og grove tekstiler, forteller Marte.

For øyeblikket har Marte noe ventetid på reparasjoner. Når vi var på besøk kom en kunde innom for å få reparert noen flotte sorte skinnsko. Han fikk beskjed om at skoene var klar først etter jul. Kunden svarte tilbake til Marte at «du er så hyggelig, så jeg kan vente jeg».

– Det er mange som ikke tar godt nok vare på skoene sine, og derfor ender en del opp her, forteller Marte.

Hennes tips for å ta vare på skinn og lærprodukter var å huske å rense, impregnere og ta på lærbalsam/fett. Spesielt er det viktig å gi fuktighet til sko av semsket skinn. Pleieprodukter til sko av god kvalitet er viktig. Skomakerinnå ha rikt utvalg på dette.

Marte hadde også noen gode julegavetips.

– Jeg selger lærbelter i tre farger til kun 500 kr. Her får du valgfri spenne og tilpassing inkludert i prisen.

Hun selger også skopussekasser og har pakkepriser med skopleie. Hun har også skotre, som brukes til å bevare for på sko, og for å trekke ut fuktighet og lukt. Lammeullsåler er ogå populært å gi i gave, og koster kun 149,-

Marte selger også gavekort, og her kan du velge det beløpet du ønsker. Fint å gi i gave til noen som trenger litt pleie av sine sko, eller kanskje vesker?

Velkommen til Skomakerinnå!